L'article del salvador Cot... a tenir en compte 
Sortosament per als escocesos, la tradició democràtica del Regne Unit fa impensable i impossible l'ús espuri de la Justícia o de la repressió policial per bloquejar la voluntat democràtica dels escocesos. Un candidat laborista que va perdre l'escó, afirmava sense embuts al seu compte de Twitter que els que havien fet campanya –com ell mateix– contra la celebració d'un segon referèndum havien perdut, i els que l'havien fet a favor havien guanyar. "Com a demòcrates, hem d'acceptar-lo, fins i tot si no ens agrada".
La gran pregunta que tothom es fa al Regne Unit no és com s'ho farà Nicola Sturgeon per perforar la cuirassa gruixuda que protegirà Boris Johnson gràcies a la majoria absoluta parlamentària, sinó exactament la contrària: com s'ho farà el primer ministre britànic per resistir la pressió d'un mandat democràtic tan clar i rotund com l'obtingut per l'SNP –per cert, amb un 45% dels vots.
Imaginem per un moment que el cas Escocès es resol ràpidament amb un acord democràtic entre Londres i Edimburg. Encara s'obrirà un nou front que també haurà de ser observat amb atenció per l'independentisme català: Irlanda del Nord. La demografia està inclinant la balança cap als partidaris de la reunificació dels comtats del nord amb la República d'Irlanda. Per primer cop els republicans són més que els unionistes a les urnes. Serà un nou conflicte de legitimitat democràtica, que en aquest cas compta amb un marc normatiu específic: els acords de Divendres Sant ja preveuen la celebració d'un referèndum.
És evident que Espanya no és el Regne Unit. Les solucions adoptades per l'Estat espanyol per fer front al conflicte amb Catalunya són qualsevol cosa menys democràtics, la qual cosa no ha fet més que solidificar el recolzament electoral als partits independentistes i alimentar el creixement inexorable del suport a la independència. Només cal mirar l'evolució dels resultats a partir del 21D.
A mig i llarg termini, la situació es pot tornar insostenible per a Espanya. Ja s'ha demostrat que no abordar una solució democràtica al conflicte ha enfonsat l'Estat en una profunda inestabilitat política. En el futur proper, el mur de contenció que significa l'ús polític de la Justícia i de la repressió policial i mediàtica s'esquerdarà més i més, quan els resultats confirmin una majoria superior al 50% elecció rere elecció. Les solucions que els britànics siguin capaços d'assajar poden resultar molt útils a l'independentisme català. Molta atenció, doncs, a la batallà democràtica que lliuraran Johnson i Sturgeon, i al que passi a Irlanda del Nord.